Trets d'identitat


L'IES Guillem Sagrera és un centre amb més de 30 anys de trajectòria que, si bé és veritat que el pas del temps n'ha envellit les infraestructures, també s'ha de dir que ha vist créixer els arbres dels jardins exteriors que l'envolten i milers i milers d'estudiants que han passat per les nostres aules i han crescut com a persones.

 

Després dels històrics centres de batxillerat, Joan Alcover i Ramon Llull, nasqué l'Antoni Maura al barri de La Soledat i, uns anys més tard el Sagrera, a la tramuntana de Palma. Hi arribaren professors joves, ben preparats i amb ganes d'apujar el nivell cultural de la barriada de Son Cotoner. Podem dir que fou el segon institut de batxillerat perifèric de Palma.

 

Ara, després de trenta anys, aquells companys joves es van jubilant un rere l'altre i donen el relleu a noves generacions d'ensenyants. Tres dècades han creat una relació molt estreta entre tota la comunitat educativa, i el lloc de feina ha esdevingut alguna cosa més. Formam una família, amb persones diferents, però per damunt de tot hi ha l'afecte d'haver compartit el mateix espai dia a dia.

 

Aquest sentiment de pertinença, aquest esperit Sagrera es tradueix en el tracte humà cap a tots els membres de la comunitat educativa, però sobretot cap als nostres alumnes. Molts dels qui han passat per les nostres aules volen que els seus fills també hi passin perquè en tenen un bon record, no només acadèmic, sinó especialment de relació personal.

 

Aquest és el primer tret d'identitat del Sagrera: un centre familiar, acollidor, accessible. Un centre espaiós per dins i per fora, amb una gran sala d'actes que és l'orgull de tots. Allà nasqué el grup de teatre Xicarandana de la mà de Joan Lacomba i més envant de Joan Lluís Llinàs i ara amb l'empenta de na Xesca Cabot que, malgrat que ja no existeixi el Xicarandana, ha aconseguit que el teatre sigui alguna cosa més que una optativa. Festes populars, teatre solidari, lliuraments de premis, recepció d'alumnes, foment de la lectura, relació amb els centres de primària... Gràcies al teatre del Sagrera tot això és possible.sv400001 100

 

Un altre dels fills del Sagrera és la revista Denominació d'origen, nascuda el desembre de l'any 97. Amb els seus tretze anys de vida ha recollit a les seves pàgines la història més recent del nostre centre i s'ha compromès amb l'ús de la llengua catalana, amb la solidaritat i el medi ambient. Una revista que vol ser una eina de cohesió i un vehicle d'expressió dels nostres alumnes.

 

Just a l'entrada del centre podem apreciar el comptador d'energia solar que hi tenim, procedent de les plaques solars del terrat. Això és possible perquè la Comissió de Medi Ambient treballa per a la conscienciació dels alumnes i a la vegada posa en pràctica totes les mesures que difon: estalvi energètic, estalvi d'aigua, reciclatge de residus, neteja, alimentació saludable,... cada curs una campanya específica. I després del compromís, la recompensa: sortides en bici, excursions ...

 

Per altra banda, el Guillem Sagrera és sinònim d'acollida i de suport als més desfavorits a través de programes com el PALIC o el que desenvolupa en Fernando Valero en el seu hort ecològic. Durant la darrera dècada hem obert les portes a alumnes procedents de tot el món i els hem ajudat a conèixer la nostra terra, la nostra llengua i la nostra manera de ser. Per altra banda, gràcies a ells hem après que la diversitat és una riquesa i un repte, i que al món hi ha moltes perspectives i identitats diferents. A més, ara ja fa dos anys, els nostres alumnes participen en el voluntariat lingüístic per ajudar els nouvinguts a aprendre la nostra llengua. Una experiència solidària, formativa i positiva per qui ensenya i qui aprèn.

foto_parnot2090 100

La gran família del Sagrera és sensible al patiment d'arreu on n'hi hagi. Campanyes diverses i per diverses causes (Haití, banc d'aliments, recollida de joguines, etc.) són bones d'engegar i tenen bona resposta.

 

 

 

Per tot això podem dir que:

Guillem Sagrera és sinònim de família.

Guillem Sagrera és sinònim de teatre.

Guillem Sagrera és sinònim de Denominació d'origen.

Guillem Sagrera és sinònim de Medi Ambient

Guillem Sagrera és sinònim d'hort ecològic.

Guillem Sagrera és sinònim de compromís amb la cultura.

Guillem Sagrera és sinònim de compromís amb la gent.

Guillem Sagrera és sinònim de treball seriós a les aules.

Guillem Sagrera és sinònim de voluntat de millorar cada dia.

Guillem Sagrera és sinònim de creixement personal.